Запазваме индивидуалността чрез дискретни подмладяващи процедури

Подмладяващи процедури

Запазваме индивидуалността си чрез дискретни подмладяващи процедури

д-р Етугов пред Капитал

В Esthetics&Dermatology и Dermallase разполагате с най-иновативните медицински апарати, с които постигате най-добрите резултати за кожата и тялото. Кои са най-търсените процедури?

– И в двете ни клиники се предлагат класическите дерматологични процедури и най-търсените дермато-естетични услуги.

Предлагаме апаратни и инжекционни процедури от последно поколение, за да постигаме желаните резултати, като на първо място пазим здравето.

Подходът ни е медицински и с изключително внимание се отнасяме към всички въпроси и проблеми на пациентите. Затова и избягвам думата „клиенти“.

Клиниките ни предлагат пълната гама от дермато-естетични, козметични услуги и по-инвазивни процедури, като основната специалност на лекарите-терапевти е Кожни и венерически болести.

Аз я надградих, като 2007-2009 година специализирах Пластична дерматология в Римския медицински университет.

Затова обсегът ни надхвърля класическата дермато-естетика. Работих над 10 години като дерматохирург в Катедрата по Кожни и венерически болести на МУ–София. Когато 80% от оперативната лечебна дейност е в областта на лицето, лесно се правят разкрасителни процедури в лицевите зони.

В двете ни клиники предлагаме дейности, които са „по мярка“ и носят удовлетвореност на пациентите ни. Това е и причината да отделяме много внимание на общуването.

В тази връзка създадохме и нова платформа за образоване на потребителя в сферата на естетичната медицина и козметологията. Стремежът ни е да повишим пациентската компетентност. Със закони трудно ще спрем нерегламентираните и понякога вредни за здравето процедури.

Безспорен факт е, че информираният пациент е по-трудна мишена за хиперкомерсиалността. А извършването на дермато-естетична процедура е сложен процес и винаги започва с обстоен преглед за общото здраве и състояние на кожата.

Оценяваме календарната и биологична възраст на тъканите, обсъждаме с пациентите ни реалистични ли са желанията им. Не рядко отказваме при риск за здравето или при нереалистични очаквания.

Голям интерес сред пациентите имат противостареещите дейности – подобряване качеството на кожата и връщане на изгубените лицеви и телесни обеми.

При нужда редуцираме излишните мастни натрупвания с различни методи. Знаем, че кожата и тъканите изискват всекидневни грижи и поредица от антиейдж процедури. Когато консултираме пациентите създаваме терапевтичен план.

Започваме с изравняване на тена, премахване на нежелана пигментация и видимите кръвоносни съдчета, трайно отстраняваме нежеланото окосмяване. Лечебният план е комплексно прилагане на кремове, пилинги, мезотерапия с разтвори, блокиращи производството на меланин или лазери, отстраняващи космите, съдовете и/или пигментациите.

Следват процедури за подобряване текстурата и тургура на кожата, при които отново прилагаме локални средства или инвазивни апаратни дейности. Инжектираме на различна дълбочина вещества или коктейли, стимулиращи синтеза на колаген или подобряващи оводняването на кожните слоеве.

Понякога с по-агресивни процедури като въглероден, фракциониран лазер, фракциониран радиочестотен апарат или ултразвуков лифтинг постигаме синтез на нови слоеве от съединителна тъкан – еластин и колаген. При процедурите, премахващи бръчките, на първо място са ботулиновинте инжекции.

Те са безопасни и високоефикасни за горната трета на лицето и шията. Тази процедура остава най-търсената и най-нерискова в световен мащаб, бих казал, че тя е гениално постижение на антиейдж медицината.

За средната и долна част на лицето пък освен ботокс най-често прилагани са дермалните филъри. Те са голяма палитра от вещества за инжектиране, които се въвеждат на различна дълбочина, за да се възстановят изгубените в процеса на стареене обеми.

Изискват отлично познаване на правилата за безопасност, на анатомичните особености на третираните зони с повишено внимание за усложнения, най-сериозното от които е вътресъдовото поставяне.

То крие риск от блокиране на кръвоснабдяването, дори до загуба на тъкани. Ето защо лекарите-терапевти са обучени за спешно поведение, като е непростимо и престъпно такива инжекции да се поставят не от лекар.

Продуктите за попълване са голяма група и за да напривим правилен и безопасен избор е важно да знаем кой е най-подходящ за пациента.

Най-често прилагани са тези с хиалуронова киселина – тя е безвредна и рядко предизвиква непоносимост. Тъканно стимулиращите филъри пък създават обем и непосредствено стимулират собствения колагенов синтез.

Така се получава двоен резултат – подобрен тъканен обем и регенерирана кожа, богата на съединителна тъкан с възвърнат тургур и блясък.

При кои услуги наблюдавате ръст в интереса на пациентите?

Пациентите се умориха от унифицираната визия и стереотипизирането на външността. Огромни устни, гигантски скули, хиперботоксирани безизразни чела и очи.

Все по-често се търси запазването на индивидуалността и дискретните подмладяващи корекции и точно тук е изключително важна компетността на терапевта. Ролята му е да просвети пациента и да подходи персонализирано към подмладяването.

В Dermal Lase и Esthetics&Dermatology наблягаме на естествената визия и идентичност.Предпочитаме лека линия на челото, но запазена мимика. Препълнените лица нямат бръчки, но и не изглеждат нито по-млади, нито по-красиви.

От пациентите се предпочитат процедури, които повдигат и прибират отпусната кожа – все по-често лифтираме с конци отпуснатите зони или с помощта на инвазивна радиочестота стимулираме естественото стягане и повдигане на двойната брадичка и контура на долната челюст.

Ако се наложи, предварително правим липосукция и след това стягаме. За по-естествени резултати прилагаме и липофилинг за ремоделиране със собствена мастна тъкан.

Какви са съвременните тенденции в естетичната дерматология при мъжете?

– Да се работи с мъже определено е предизвикателство – те все още са по-малък процент от пациентите, но бих казал, че броят им трайно расте.

Стремим се да освежим кожата им, като подобрим тургура, изравним тена и премахнем издайническите бръчки. При ботокс се налага да работим и с относително по-големи дози в зависимост от обемите и силата на третираните мускули.

Поставянето на филъри пък изисква да се спазват естетските правила за „мъжестевност“. Тъй като мъжкото лице е с по-иразен ъгъл на долната челюст, големи и високи скули стоят нелепо. Освен ако пациентът не цели феминизация на визията си.

Предлагате нова процедура, която е изключително търсена – присаждане на коса. Разкажете ни защо тя толкова рядко у нас и се налагаше пациентите да пътуват в съседна Турция?

– Много сериозен проблем е по-мазната кожа, окосмената долна част на лицето и по-ранното разреждане на окосмяването на капилициума.

При мъжете това е процес с генетична предрaзположеност и някои автори описват връзка с нивата на тестостерон и неговите деривати.

От няколко месеца предлагаме решение на този проблем и имаме много сериозен екип за трансплантация на коса.

Вижте цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка (0)

Cart